Anton Theunisse nieuwe concernmanager ICT De Opbouw

"De diversiteit aan applicaties is vaak zeer groot in de zorg. Ook bij De Opbouw zijn er zeer veel applicaties met ieder hun eigen werkwijzen, processen en functionaliteiten. Uit veel opmerkingen van de zorgverleners leid ik af dat zij het idee hebben dat de toepassingen zijn ontwikkeld zonder begrip voor hun werkwijze en daardoor problemen opleveren in het gebruik, beheer en onderhoud ervan. Zorgverleners willen vaak systemen die beter werken, gemakkelijker zijn in het gebruik en vooral systemen die beter onderling te koppelen zijn. Daarnaast worden we in de zorg veelal overweldigd door het brede aanbod. De ontwikkelingen gaan exponentieel snel waarbij de versnippering toeneemt en de beheersing van het algehele landschap een issue wordt."

"Standaarden en uniformering zijn vaak de toverwoorden om het geheel in gareel te krijgen. En dat is zeker waar, ook bij De Opbouw hebben we behoefte aan standaarden en uniformiteit waarbij we voldoende ruimte krijgen om applicaties of modules aan te passen naar de behoefte van de organisatie binnen vooraf gestelde kaders. Het functionele specifieke beheer ervan dien je in mijn optiek altijd dicht bij het werkproces van de werkmaatschappijen te organiseren. ICT is namelijk veel meer dan centraal wat technische vinkjes implementeren en te denken dat de zorg het dan wel zal gaan gebruiken. Die specifieke functionele processen moet je juist decentraal laten organiseren door de zorg zelf. Managers in de care geven aan dat wanneer collega’s en medewerkers betrokken worden en de functionele regie hebben, de implementaties succesvoller zullen zijn. Dat geldt natuurlijk al lang voor onze cliënten. Zelfstandig je TV en je WiFi abonnement kunnen afsluiten binnen de kaders van het productaanbod van De Opbouw stimuleert zelfstandigheid en gebruik."

"Vaak vereist een dergelijk implementatieproces ambassadeurs en bruggenbouwers, noem ze Informatiemanagers die samen met de zorg de informatiseringskoers van de toekomst uitstippelen. Zo is de inzet van ICT veel meer dan het invoeren van een nieuwe techniek. Het vraagt om menselijke en organisatorische betrokkenheid om die exponentiële snelheid van ontwikkelingen te kunnen doorvoeren."