‘Wie G zegt moet ook T zeggen’ was het thema van de inspirerende en verbindende Gentle Teaching studiedag, waarbij zo’n 200 deelnemers aanwezig waren. Zowel deelnemers vanuit Prinsenstichting, Zideris en Silverein als gasten van ‘buiten’, zoals Sein en de Belgische organisaties Voluit (voorheen Den Dries) en Ubuntu, ontmoetten elkaar afgelopen maandag in Hotel Breukelen.

Deze studiedag werd georganiseerd door het Expertisecentrum Gentle Teaching, een samenwerkingsverband tussen Prinsenstichting en Zideris. Een terugblik op een geslaagde dag: 

De middag werd op vrolijke wijze geopend met de ‘Lach Overdraagbare Aandoening’ door Klaske Hoogstra, fysiotherapeut en mentor Gentle Teaching bij Zideris. Dit interactieve moment zorgde voor een lach, een moment van ontspanning en daarmee een goed begin van de studiedag. Dagvoorzitter Ineke Huibregtsen, directeur Prinsenstichting heette daarna alle deelnemers welkom.

Karel de Corte en Ingeborg van Gansbeke, beiden werkzaam bij Voluit, namens ons mee in een verhaal uit de praktijk, onder het motto 'geen ja zonder neen', 'geen volgen zonder sturen' en 'geen buik zonder hoofd'. Ook Floris van de Kamer en Simone Schipper, werkzaam bij Prinsenstichting,  deelden verscheidene inzichten over de inzet en de resultaten van  Gentle Teaching Video Coaching.

Workshops, voor en door medewerkers

Naast het plenaire deel was er een grote diversiteit aan workshops waaraan de bezoekers konden deelnemen. Een keur aan onderwerpen, afgestemd op de dagelijkse praktijk. Diverse workshops waren georganiseerd door medewerkers van Prinsenstichting en Zideris.

Het aanbod van workshops zag er daarmee als volgt uit:

  • Hartcoherentie: Annemiek Grijpma (Canzo)
  • Gentle Teaching bij dementie en een verstandelijke beperking: Irma de Koning, Gerda van der Stam en Clementine van Dalen (Zideris)
  • Grenzen en Gentle Teaching, geen tegenstelling maar een doorlopend tegenspel: Annemarie Ensink en René Wolswinkel (Zideris)
  • De T van technieken: Marlette Bink, Yvonne Haenen en Klaske Hoogstra (Zideris)
  • Persoonlijk leiderschap: Daphne Kemner (Prinsenstichting)
  • Volgen van Golven: Peet Lakerveld en Niels Greeve
  • Opvoeden is risico’s nemen: Josje den Hartog, Barry Ernst en Patrick Bais (Prinsenstichting)
  • Effectief presenteren: Wietse Smit (Prinsenstichting)
  • ‘Wij drinken altijd T’: Arnout Verkaemer en Els Van Rechem (Ubuntu).

“Mooie, inspirerende workshops met gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en verbinding te zoeken”

“Deze studiedag is goed verzorgd, fijn om elkaar te ontmoeten. Een afwisselend en leuk programma met inhoud waar je iets aan hebt in je werk”

De middag werd gezamenlijk afgesloten. Klaske liet onszelf en elkaar ‘schoon wassen’ voor het laatste programma onderdeel; in dialoog met de zaal. Een panel beantwoordde vragen van de deelnemers en ook de zaal werd uitgenodigd mee te doen.

De dag werd afgesloten door Ineke, waarna men kon napraten en nagenieten van een geslaagde dag tijdens een gezellige borrel.

Yvonne Haenen, een van de organisatoren, kijkt terug op een mooie dag: “Het organiseren van deze studiedag was al ontzettend leuk. Binnen het expertisecentrum werken we fijn samen. Als je dan ziet dat de samenwerking zoveel oplevert, dan word ik daar heel blij van! En het maakt me trots dat  medewerkers van Prinsenstichting en Zideris die zijn opgeleid tot mentor Gentle Teaching zelf ook een workshop geven. Mooi om te zien dat we Gentle Teaching met elkaar belangrijk vinden!”

Een woord van dank

Speciale dank gaat uit naar Eshther Krol die ervoor heeft gezorgd dat deze dag tot in de puntjes werd verzorgd. Ook een bedankje aan onze collega’s Anita en Rylana van Prinsenstichting die zorgden voor een warm welkom. Samen met de medewerkers van het hotel hebben zij zich ingezet om deze dag op rolletjes te laten verlopen. 

Vanuit het Expertisecentrum Gentle Teaching werd deze studiedag georganiseerd door Esther Krol, Floris van de Kamer, Henk van Winzum, Marlette Bink, Simone Schipper en Yvonne Haenen. Het Expertisecentrum Gentle Teaching is een samenwerkingsverband tussen Prinsenstichting en Zideris.